Sakote, nuo makaronų tunkama? Netiesa, nes makaronai makaronams nelygu! Viskas priklauso nuo to, iš ko jie yra pagaminti. Svarbiausias vaidmuo makaronų gamyboje tenka miltams. Stebėkite, ar tai kvietiniai miltai, kietagrūdžiai miltai ar visų grūdo dalių (pilno grūdo) miltai.
Gaminat visų grūdo dalių miltus, sumalamos visos grūdo dalys: gemalas, apvalkalėlis, kurį žinome kaip sėlenas, ir kiti grūdo „sluoksniai“. Visų grūdo dalių makaronai (angl. whole grain) organizmo įsisavinami lėčiau nei įprasti kvietiniai, todėl ilgiau jaučiamės sotūs. Be to, gauname daugiau naudingų grūdo dalių, kurios suveikia kaip organizmo „šluota“. Visų grūdo dalių makaronus atpažinsite ir iš tamsesnės jų spalvos
Kietagrūdžiai makaronai gaminami iš kietagrūdžių rūšies kviečių miltų, todėl virdami išlaiko formą ir įgauna daug naudingų savybių. Jie turtingi mineralinių medžiagų ir proteinų. Be to, pasižymi žemu glikemijos indeksu, o tai naudinga besirūpinantiems savo figūra. Kietagrūdžiai visų grūdo dalių makaronai įsisavinami kur kas lėčiau nei įprastiniai. Todėl mes turime daugiau laiko išnaudoti gautas kalorijas ir ilgiau jaučiamės sotūs.
Rinkitės sveikesnius produktus, domėkitės, kaip jie pagaminti ir kaip juos pagaminti namuose. Garsusis šefas Liutauras Čeprackas sukūrė receptą specialiai „Dobele“ makaronams – salotos su daržovėmis:
300 g kietagrūdžių „Dobele“ makaronų
1 raudonasis svogūnas
1 raudonoji paprika
1 žalioji paprika
1 geltonoji paprika
1 nedidelė cukinija
100 g juodųjų alyvuogių
1 ryšulėlis petražolių
150 ml vištienos sultinio
50 ml alyvuogių aliejaus
Pusės citrinos sultys
Druskos ir pipirų
Makaronus išverdame, kaip nurodyta paruošimo instrukcijoje. Nulupame paprikų odelę bulviniu skustuku, supjaustome jas šiaudeliais, kitas daržoves susmulkiname norimo dydžio gabaliukais. Į įkaitintą keptuvę supilame pusę alyvuogių aliejaus ir apkepiname visas daržoves 2-3 minutes.
Kitame dubenyje paruošiame vištienos sultinį, supilame išspaustas citrinos sultis bei likusį aliejų. Į paruoštą padažą sudedame dar karštas daržoves ir išvirtus makaronus, suberiame alyvuoges ir susmulkintas petražoles. Viską išmaišome, pagal skonį pagardiname druska ir pipirais. Skanaus!